Student Excellence Conference 2019 – Highlights Εκδήλωσης Αθήνας
Mε μεγάλη επιτυχία και πλήθος εισηγητών διεξήχθη για έβδομη συνεχή χρονιά το Διεπιστημονικό Φοιτητικό Συνέδριο - Student Excellence Conference - του Mediterranean College. Το συνέδριο άνοιξε τις εργασίες του με χαιρετισμούς από την κα. Κατερίνα Ξυνή, Head of Mediterranean College και τη Δρ. Θεανώ Κουτσουπίδου, Επικεφαλής της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο κ. Βασίλης Οικονόμου, Υπεύθυνος Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Ο κ. Οικονόμου μίλησε για την ένταξη και αξιοποίηση του ατομικού Μαθητικού Υπολογιστή στην εκπαιδευτική διαδικασία και για την ανάγκη της σύγχρονης εκπαίδευσης για στροφή σε μαθητοκεντρικά μοντέλα μάθησης. Στη συνέχεια, φοιτητές των προγραμμάτων BSc (Hons) Applied Psychology και BA (Hons) Early Childhood Studies του Mediterranean College παρουσίασαν στο κοινό πρωτότυπα projects που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Οι παράλληλες ενότητες του συνεδρίου που ακολούθησαν ήταν θεματικές, δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ερευνητικά αποτελέσματα και επιστημονικές εισηγήσεις ανάλογα με τα θέματα που τους ενδιέφεραν.
Συγκεκριμένα:
Παιδαγωγικά
Οι ενότητες των Παιδαγωγικών περιλάμβαναν πλήθος εισηγήσεων από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Κολλεγίου. Φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος BA (Hons) Early Childhood Studies και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων MA Education (ISEND) και MA Education (Leadership and Management) παρουσίασαν τα πορίσματα των πτυχιακών ερευνών τους, τα οποία σε όλες τις περιπτώσεις προέκυψαν από εμπειρική έρευνα σε δομές τυπικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής ή άλλα πλαίσια αγωγής και φροντίδας. Καλύφθηκε μία ευρεία θεματολογία σε σχέση με σύγχρονες προσεγγίσεις στην προσχολική εκπαίδευση, τη διδακτική των φυσικών επιστημών, τα θέματα φύλου στην εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και ένταξη, και την εκπαιδευτική ηγεσία. Οι εισηγήσεις εστίασαν τόσο σε μεθοδολογικά ζητήματα της έρευνας όσο και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής. Έμφαση δόθηκε επίσης στη σύνδεση θεωρίας και πράξης και σε πρακτικά διλήμματα και ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.
Ψυχολογία
Οι ενότητες της Ψυχολογίας κάλυψαν θέματα πρωτοπόρα και επίκαιρα, αναδεικνύοντας τo άρτιο ερευνητικό επίπεδο των φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής Ψυχολογίας του Κολλεγίου, αλλά και των εισηγητών άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι εισηγήσεις κάλυψαν μια ευρεία θεματολογία, με έρευνες τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές, που ξεχώρισαν, με βάση την ερευνητική δυσκολία εκπόνησης αλλά και την καινοτομία τους. Οι εισηγήσεις εστίασαν στους τομείς της εφαρμοσμένης κοινωνικής ψυχολογίας και συγκεκριμένα στη θεωρία απόδοσης, στον τομέα της εφαρμοσμένης γνωστικής ψυχολογίας και συγκεκριμένα στην βραχύχρονη μνήμη, στον τομέα της ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα στις εμπειρίες των ψυχοθεραπευτών αναφορικά με τον πρόωρο τερματισμό της θεραπείας, στην έννοια της αρρενωπότητας σε ομοφυλόφιλους άνδρες, και στην κοινωνική «δόμηση» του θανάτου.
Επιστήμες Υγείας
Οι φοιτητές του Κολλεγίου αλλά και εξωτερικοί σύνεδροι προσήλθαν μαζικά και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σχετικές εισηγήσεις. Το κύριο μέρος της συνεδρίας αφορούσε σε παρουσιάσεις φοιτητών του προγράμματος BSc (Hons) Physiotherapy, τριτοετών ή τελειοφοίτων, με τους τελευταίους να παρουσιάζουν τις ερευνητικές τους προτάσεις στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών τους. Οι εισηγήσεις των φοιτητών του Κολλεγίου ξεχώρισαν για την επιστημονική τους αρτιότητα και το στέρεο ερευνητικό τους σχεδιασμό. Οι τίτλοι των εισηγήσεων κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεματολογιών, από τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τη Χρόνια Αστάθεια Ποδοκνημικής αλλά και τη μέθοδο Blood Flow Restriction της Αθλητικής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας, μέχρι την Παλαιοδημογραφία και την Ιαματική Κολύμβηση στην αρχαία Ελλάδα.
Διοίκηση Επιχειρήσεων
H ενότητα Business περιλάμβανε ενδιαφέρουσες προφορικές εισηγήσεις, καθώς και ένα διαγωνισμό πρωτότυπης επιχειρηματικής ιδέας. Πραγματεύονταν την επίδραση στην απόδοση των επιχειρήσεων διαδοχής στην ηγεσία από άντρα διευθύνοντα σύμβουλο σε γυναίκα και από γυναίκα σε άντρα, ανέλυαν ένα project συμβουλευτικής για μια αθλητική εφημερίδα για το πώς θα διεισδύσει στην αγορά των millennials, εξέταζαν το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το crowdfunding για τη χρηματοδότηση κινηματογραφικών παραγωγών, ιδιαίτερα από πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, και διερευνούσαν πώς μετατρέπουμε ταλέντα σε ικανότητες, ισχύ και δύναμη. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός επιχειρηματικής ιδέας Dragon’s Den. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές από το πρώτο έτος του BA(Hons) Business Management, οι οποίοι παρουσίασαν πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες. Οι ιδέες αφορούσαν σε μία πλατφόρμα ασφαλής εύρεσης συγκατοίκου, ένα drive through supermarket και μια πλατφόρμα εύρεσης διαθεσιμότητας φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο.
Πληροφορική
Η Σχολή Πληροφορικής του MC συμμετείχε στο SEC 2019 με τρεις εισηγήσεις από τους φοιτητές του 3ου και 2ου έτους των προπτυχιακών προγραμμάτων BSc Computer Science και BSc Computer Networks & Security και του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc Advanced Computer Networks. Οι φοιτητές παρουσίασαν πρωτότυπες ιδέες εφαρμογών πληροφορικής και συστημάτων δικτύων, όπως το EasyNMS, μία εφαρμογή λογισμικού για την εποπτεία της κατάστασης των συσκευών ενός δικτύου, ένα πρωτότυπο σύστημα υλικού/λογισμικού για την βελτίωση της ασφάλειας της διαδικασίας ταυτοποίησης χρηστών με τη βοήθεια έξυπνης κάρτας (smart card) και, τέλος, την παρουσίαση των τεχνολογιών multicast και των κατάλληλων κριτηρίων για την επιλογή της βέλτιστης τεχνολογίας κατά περίπτωση δικτυακής διασύνδεσης. Οι εισηγήσεις των φοιτητών παρείχαν αφορμές για γόνιμο διάλογο με το κοινό του συνεδρίου, αναδεικνύοντας προτάσεις για περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη των εφαρμογών αυτών.